Didim'de Mutlaka Görmeniz Gereken Culin Mağarası

BİZ SİZİ ARAYALIM

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

30 Temmuz 2021

Didim'de Mutlaka Görmeniz Gereken Culin Mağarası

Didim'de Mutlaka Görmeniz Gereken Culin Mağarası

Didim, konumu gereği gerek nehirlerin gerekse denizin birleştiği oldukça fazla bölgeye yakındır. Etrafında adalar, göller, deltalar ve daha birçok doğal güzellik bulunur. Bunun yanı sıra tarihi açıdan birçok antik kenti ve tarihi eserleri içerisinde barındırır. Sahip olduğu bu doğal ve kültürel mirasla Didim’de yaşayanlara harika fırsatlar sunar. Keşfedilmesi ve görülmesi gereken bu kadar fazla yer ile insanların daima motive ve hareketli olmasını adeta zorunlu kılar. Didim içerisinde yer alan Culin Mağarası ise bu doğal güzelliklerin bir yansımasıdır.

Culin Mağarası

Didim merkezden arabayla 25 dakika mesafede yer alan Culin Mağarası, Akbük içerisinde Bozdoğanlılar Sitesi’nin yanında yer alır. Yerel halk tarafından pek bilinmeyen bu mağara, Akbük’teki merkezi yerlere oldukça yakın bir konumdadır. Özellikle doğa yürüyüşü yapmayı sevenler ya da yaz aylarında biraz daha serinlemek isteyenler için bu mağara mutlaka gezilmelidir. Yaklaşık 200 – 250 metre derinliğe sahip mağara, taşlık ve kayalık bir zemine sahiptir. Özellikle sürüngenlerin de yaşam alanı olduğu için gezerken çok dikkatli olunmalıdır. Mutlaka özel bir ekipmanla girmek gerekir.

Culin Mağarası halk arasında farklı isimlerle de bilinir. Kuşini, Güvercin ya da Bardin Mağarası da denilmektedir.

Culin Mağarası Yakınındaki Yerler

Culin Mağarası çevresinde hemen yürüyerek ulaşabileceğiniz birçok yer vardır. Buralara mağarayı gezdikten sonra kolayca erişebilir, gezebilirsiniz.

Teichiussa Antik Kenti

Culin Mağarası’na 2,45 km uzaklıkta yer alan Teichiussa Antik Kenti tarihsel düzlemde bazı söylentilere göre Kariya’nın bazı söylentilere göre de İyonya’nın bir kentidir. Milet Antik Kenti bölgesinde yer alır. Peloponez Savaşı esnasında Spartalılar Iosas’a burada saldırmıştır.

Saplı Adası

Culin Mağarası’na 2,67 km uzaklıkta bulunan Saplı Adası, milattan önce 1500 yılında volkanik patlamalar sonucunda meydana gelmiştir. Sahile 300 metre uzaklıkta bulunan bu adaya Culin Mağarası’ndan yürüyerek ulaşmanız mümkündür. Adaya yüzerek ya da kıyıdan çakış taşları üzerinden yürüyerek ulaşılabilir.

Sarnıç

Culin Mağarası’na 2,82 km uzaklıkta bulunan Sarnıç, tarihsel açıdan önemli noktalarla Didim’de yer alır. Rumlar zamanında tatlı suya ulaşılması için Sarnıç yapılmıştır. Eskiden tatlı suyun ulaştığı bu noktalarda evler vardır ve evlere bu kanallarla su ulaştırılır.

Kömür Adası

Didim, coğrafi açıdan geçmişte volkanik patlamaların olduğu bir noktadadır. Bunun yanı sıra önemli nehirlerin delta oluşturduğu bölgelere de yakındır. Bu açıdan Didim’de yeraltı zenginlikleri oldukça fazladır. Culin Mağarası’ndan 3,44 km uzaklıkta bulunan Kömür Adası, Akbük Körfezi’nde yer alır. Ada ile kıyı şeridi oldukça yakındır. Şu ana kadar hiçbir kazı çalışmasının yapılmadığı bu ada geç neolitik dönemden kalmıştır. Adanın çok yakınında 5 dakikalık yürüme mesafesinde Saplı Adası yer alır.

Çamlaraltı Koyu

İnsanların dinlenme ve eğlenme alanlarından biri olan Çamlaraltı Koyu, Akbük merkeze oldukça yakın bir mesafede yer alır. Culin Mağarası’ndan arabayla 15 dakikalık bir mesafededir. Koy içerisinde konaklama, restoran ve kafe gibi seçenekler bulunur. Denize girmek isteyenler için alanlar da mevcuttur.

Bafa Gölü

Culin Mağarası’ndan arabayla 30 dakikalık bir mesafede yer alan Bafa Gölü, Aydın – Muğla yolu üzerinde konumlanmıştır. Bafa Gölü Ege Bölgesi’nin en büyük gölüdür. Göl, zeytin ağaçlarıyla çevrelidir. Gölün içerisinde birçok canlı için yaşam alanı vardır. Özellikle 200’den fazla kuş türünün bulunmasıyla Türkiye’deki önemli kuş cennetlerinden biridir.

Milet Antik Kenti

Didim içerisinde yer alan Milet, Culin Mağarası’ndan arabayla 40 dakikalık bir mesafede yer almaktadır. Milattan önce 2000 yıllarına uzanan tarihiyle bir liman şehri olan yer şu an Büyük Menderes Nehri’nin delta ovası oluşturmasıyla denizden 10 km içeride yer almaktadır. Milet, en iyi dönemini 6. – 7. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Selçuklular 13. yüzyılda Milet’i almışlardır. Ardından Osmanlı içerisinde varlık sürdürmüştür. Milet’te arkeolojik kazılar yapılmış, çıkarılan tarihi eserler birçok müzede sergilenmiştir. Başta Louvre Müzesi olmak üzere İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde de Milet’ten çıkarılan eserlere rastlamak mümkündür. Bunun yanı sıra Didim içerisinde yer alan hemen Milet Antik Kenti’nin yanın bulunan Miletos Müzesi içerisinde de Milet’ten çıkarılan eserler sergilenir.

Culin Mağarası, çevresindeki birçok doğal ve tarihi güzelliklere yakınlığıyla gidilmesi gereken mağaralardan biridir. Didim’in önemli ve simgesel bir mağarasıdır.

Etiketler:
Bizi Arayın